Zarządzanie gospodarstwem domowym a zróżnicowany ze względu na płeć podział nieodpłatnej pracy w związkach dwuzarabiających: ujęcie teoretyczne i metodologiczne - Kollár, Ján; Kováčiková, Vanesa (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje teoretyczne i metodologiczne podstawy zarządzania gospodarstwem domowym w kontekście pracy nieodpłatnej, ze szczególnym uwzględnieniem związków dwuzarabiających. Praca nieodpłatna, obejmująca obowiązki domowe, opiekę nad dziećmi oraz opiekę nad osobami starszymi, stanowi istotny, choć często niewidoczny element życia gospodarczego i społecznego. Pomimo jej znaczenia, zarządzanie i podział pracy nieodpłatnej były dotychczas w ograniczonym stopniu przedmiotem badań naukowych, szczególnie w krajach takich jak Słowacja. Artykuł przedstawia przegląd kluczowych podejść teoretycznych oraz międzynarodowych badań empirycznych, podkreślając, w jaki sposób role płciowe i procesy negocjacyjne kształtują rozkład pracy nieodpłatnej. Choć analiza nierówności płci nie jest głównym celem artykułu, autorzy uznają płciowy charakter praktyk zarządzania gospodarstwem domowym oraz ich potencjalny wpływ na równowagę między życiem zawodowym a prywatnym oraz dobrostan jednostki. W artykule argumentuje się na rzecz włączenia perspektyw zarządczych do badań nad pracą nieodpłatną, z naciskiem na potrzebę postrzegania gospodarstw domowych nie tylko jako miejsc konsumpcji, ale także jako jednostek organizacji i koordynacji. Na koniec przedstawiono kierunki przyszłych badań, wskazując na potrzebę kontekstowych badań empirycznych, które lepiej uchwycą specyfikę związków dwuzarabiających w warunkach słowackich i w podobnych środowiskach społeczno-ekonomicznych. Wnioski artykułu mają znaczenie dla polityki publicznej, inicjatyw na rzecz równości płci oraz dobrostanu osób żyjących w rodzinach o podwójnych dochodach.