Ekonomiczne bariery przyjazdu afrykańskich studentów do Republiki Czeskiej - Lovětínská, Ivana; Neugebauer, Jan; Vokoun, Marek (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2025)
Studenci zagraniczni przyjeżdżający do Czech w celu zdobycia wykształcenia, doświadczenia i potencjalnych możliwości zatrudnienia napotykają na szereg wyzwań. Chociaż doświadczenia każdego studenta są wyjątkowe, kształtowane przez osobiste pochodzenie, sytuację finansową, wybraną uczelnię i wsparcie społeczności, specyficzne wyzwania są wspólne dla większości studentów. Głównym celem niniejszego badania jest identyfikacja i analiza barier ekonomicznych i społecznych, z jakimi borykają się studenci z Afryki, a zwłaszcza z Nigerii. Aby zbudować solidne podstawy teoretyczne, zastosowano metodę PRISMA–PICOT, a następnie jakościowy projekt badawczy. Przeprowadzono półustrukturyzowane wywiady w celu weryfikacji lub zakwestionowania założeń teoretycznych. Badanie koncentruje się na dwóch kluczowych fazach doświadczenia studentów zagranicznych: przed przyjazdem i po przyjeździe. Wyniki badań wskazują, że najważniejszą barierą w fazie przed przyjazdem jest proces ubiegania się o wizę, który wiąże się z trudnościami w uzyskaniu wizyt w ambasadzie i spełnieniu złożonych wymogów administracyjnych. W fazie po przyjeździe niepewność finansowa staje się główną przeszkodą, ponieważ wielu studentów ma trudności z pokryciem zarówno początkowych, jak i bieżących kosztów utrzymania. Połączenie tych barier stanowi poważne obciążenie, przez co proces adaptacji staje się trudniejszy i bardziej stresujący dla afrykańskich studentów studiujących w Czechach.