Integracja i jej znaczenie dla zarządzania kapitałem ludzkim - Piontek, Franciszek (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie: Jakie kryteria powinna spełniać kategoria integracja, aby mogła stanowić bazę dla zarządzania kapitałem ludzkim? Wykazano, że przedmiot zadany „jak” (obiectum formale sub quo) i Konstytucja Świata pełnią funkcje kluczowe w powiązaniu trzech kategorii: integracja – zarządzanie – kapitał ludzki. Wskazano na przykład praktyczny integracji zastosowanej do kapitału ludzkiego, a budowa-nej w oparciu o Konstytucję Świata. Rozważania zawarto w trzech blokach tematycznych: I. Przedmiot kategorii integracja i zarządzanie, stosowanych do kapitału ludzkiego. II. Konstytucja Świata podstawą dla kształtowania przedmiotu zadanego integracji i zarządzania kapitałem ludzkim. III. Wybrane integracje i koncepcje zarządzania w aspekcie realizacji ich przedmiotu zadanego (formalnego).