Akumulacja kapitału, wzrost gospodarczy i podział dochodu: różne teorie a doświadczenia XX i XXI wieku - Valente, Riccardo (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
W opracowaniu przedstawiono zarówno różne podejścia teoretyczne dotyczące powiązania pomiędzy podziałem dochodu, akumulacją kapitału i wzrostem gospodarczym, jak i wstępną analizę danych dotyczących ewolucji tych zmiennych w ciągu XX i XXI wieku w najistotniejszych gospodarkach rynkowych. W pierwszej części przeanalizowano podejście głównego nurtu do podziału dochodu i akumulacji kapitału. Podkreślono, iż zgodnie z tą szkołą myśli istnieje pozytywne powiązanie pomiędzy wysokimi nierównościami dochodowymi, wysoką akumulacją kapitału a wzrostem gospodarczym. W drugiej części artykułu wzięte pod uwagę zostały heterodoksyjne argumenty, które kwestionują różne założenia głównego nurtu oparte na roli funkcji popytu i podaży kapitału (lub inwestycji i oszczędności). Zauważono, iż, zgodnie ze zintegrowa-nym podejściem Keynesowsko-Klasycznym, jest możliwe istnienie pozytywnego powiązania pomiędzy niskimi nierównościami dochodowymi, wysoką akumulacją kapitału i wysokim wzrostem gospodarczym. W trzeciej części opracowania przedstawiono dane dotyczące ewolucji nie-równości dochodowych, akumulacji kapitału i wzrostu gospodarczego we Francji, w Niemczech, w Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych w okresie 1900–2010. Na podstawie danych możli-we było podkreślenie faktu, że niskim nierównościom dochodowym, występującym w okresie 1950–1979, towarzyszyły wysoka akumulacja kapitału i wysoki wzrost gospodarczy. Wyższe nierówności dochodowe występujące w okresach 1900–1949 i 1980–2010 wiązały się natomiast z niższą akumulacją i niższym wzrostem gospodarczym. Stwierdzono zatem, że rozumowanie autorów heterodoksyjnych było bardziej zgodne z doświadczeniem XX i XXI wieku. W konkluzjach stwierdzono, że prowadzenie zintegrowanej analizy, zarówno powiązania pomiędzy podziałem dochodu, akumulacją kapitału i wzrostem gospodarczym, jak i równoległej ewolucji tych zmiennych jest polem dla dal-szych badań, które mogą okazać się szczególnie owocne i otwarte dla debaty.