Zmiany w rozkładzie dochodów gospodarstw domowych po wprowadzeniu programów polityki społecznej w Polsce - Ulman, Paweł (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem artykułu jest analiza zmian w rozkładzie dochodów polskich gospodarstw domowych w czasie wprowadzania i funkcjonowania programów polityki społecznej w Polsce. Uwaga poświęcona została tym grupom społecznym, które doświadczały trudnej sytuacji ekonomicznej, w szczególności małżeństwom z dziećmi na utrzymaniu. Wartością dodaną badań – w stosunku do prezentowanych dotychczas w literaturze przedmiotu – jest dogłębna analiza porównawcza rozkładu dochodów i ich oddalenia (odległości) w ujęciu przekrojowym, jak i czasowym, oparta o indywidualne dane z Badania Budżetów Gospodarstw Domowych z dwóch okresów – przed wprowadzeniem w życie omawianych programów i w trakcie ich pełnego funkcjonowania. W celu porównania rozkładów dochodów wykorzystano metody statystycznej analizy empirycznych rozkładów dochodów. Oprócz powszechnie znanych podstawowych charakterystyk liczbowych rozkładów zastosowano miernik odległości rozkładów oraz miernik luki dochodowej. Wszystkie obliczenia przeprowadzono na podstawie indywidualnych danych z Badania Budżetów Gospodarstw Domowych zrealizowanych w latach 2015 i 2018. W wyniku przeprowadzonych obliczeń pokazano, że w badanym okresie nastąpiły zasadnicze zmiany rozkładów dochodów ludności polskiej zarówno w zakresie przeciętnych dochodów, jak również nierówności dochodowych. Pierwsze istotnie wzrosły, natomiast drugie spadły. Spadły również nierówności między porównywanymi grupami społecznymi. Wyniki te dają podstawę do stwierdzenia, że programy polityki społecznej wprowadzone w życie w Polsce po 2015 r. zasadniczo przyczyniły się do podniesienia poziomu dochodów większości członków społeczeństwa i ograniczenia nierówności ekonomicznych.