Program „Rodzina 500+” a aktywność zawodowa kobiet w Polsce - Krajewski, Krzysztof; Zalega, Tomasz (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Program „Rodzina 500+” został wprowadzony ustawą o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. Różni się on od wielu innych programów publicznych tym, że głęboko przeniknął do powszechnej świadomości Polaków, co może wynikać z wysokości świadczenia, jego prostoty, nagłośnienia medialnego i poczucia, że polityka ta bezpośrednio wpływa na los ludzi. Pojawiają się komentarze dotyczące wpływu wprowadzonego programu na kondycję rynku pracy. Przypuszcza się, że w pewnym stopniu zniechęca on część kobiet do podejmowania pracy, co w konsekwencji może spowodować spadek ich ekonomicznej aktywności oraz wzrost bezrobocia w dłuższym horyzoncie czasowym. Niewątpliwie program „Rodzina 500+” już teraz jest bardzo dużym wyzwaniem dla budżetu państwa. Z dużym prawdopodobieństwem można wnioskować, że olbrzymie kwoty przeznaczane na pokrycie świadczeń będą rosnąć z każdym rokiem, stanowiąc ważny transfer rządowy. Celem artykułu jest uchwycenie zależności między programem „Rodzina 500+” a aktywnością zawodową kobiet w Polsce. Artykuł ma charakter badawczy. Skorzystano z metod ilościowych: między innymi modelowania przy pomocy regresji logistycznej oraz prognozowania metodą Holta. Z przeprowadzonej analizy można wnioskować, że program „Rodzina 500+” przyczynił się do zmniejszenia ubóstwa skrajnego w gospodarstwach domowych z dziećmi, ale także wpłynął na aktywność zawodową kobiet w Polsce, w szczególności tych młodszych, z grupy wiekowej 25–34 lata, legitymujących się niskim wykształceniem i zamieszkujących biedniejsze województwa. Analiza mikrodanych pochodzących z badania Bilans Kapitału Ludzkiego dobitnie potwierdziła, że program „Rodzina 500+” negatywnie wpływa na prawdopodobieństwo bycia aktywną zawodowo, nie tylko wśród kobiet w określonym wieku czy pochodzeniu, ale wszystkich uczestniczących w badaniu.