Ekonomia umiaru – w kierunku zrównoważonego rozwoju - Siuta-Tokarska, Barbara (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
W artykule podjęty został problem realizacji zrównoważonego rozwoju w gospodarce światowej XXI wieku. Przedstawiona praca ma charakter teoretyczny. Celem publikacji jest przedstawienie ekonomii umiaru jako teorii w kontekście ewolucji myśli ekonomicznej w głównym nurcie ekonomii rozwoju. Zagadnienie to zostało ukazane w relacji do postępujących zmian środowiskowych, społecznych i ekonomicznych, ze wskazaniem na negatywne skutki realizacji obowiązującego konsumpcyjnego modelu współczesnych gospodarek. „Ekonomia umiaru” to swoiste nowe spojrzenie na teorię ekonomii, która daje podstawy teoretyczne do przejścia w rzeczywistą, praktyczną realizację rozwoju, przywracającego właściwe pojmowanie ładu i sprawiedliwości międzypokoleniowej. Na potrzeby realizacji niniejszych badań wykorzystano analizę literatury przedmiotu zarówno krajowej, jak i zagranicznej w obrębie metod badawczych nauk społecznych z zakresu analizy i krytyki piśmiennictwa, a także analizy i konstrukcji logicznej.