Luka cyfrowa między kobietami a mężczyznami. Bariery włączenia cyfrowego kobiet w Indiach - Tusińska, Magdalena (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
Ze względu na rosnące wykorzystanie ICTs we wszystkich dziedzinach życia, posiadanie urządzeń umożliwiających dostęp do tych technologii i umiejętności ich obsługi są uważane za warunki wstępne włączenia społecznego, a dokładniej e-inkluzji. W krajach rozwijających się ważnym sposobem uzyskiwania dostępu do Internetu stała się telefonia komórkowa, ponieważ smartfony są tańsze niż komputery i wydają się znosić bariery dostępu, takie jak koszty infrastruktury, sprzętu i wymaganych umiejętności. W tym kontekście celem artykułu jest przedstawienie korzyści i ograniczeń integracji cyfrowej poprzez dostęp mobilny z perspektywy płci oraz zbadanie barier tego procesu z perspektywy Indii. Podjęto się weryfikacji dwóch hipotez: 1) dostęp mobilny może stanowić pragmatyczne rozwiązanie problemu luki cyfrowej (w tym ze względu na płeć), nawet jeśli korzystanie wyłącznie z urządzeń mobilnych niekoniecznie prowadzi do pełnej e-integracji, 2) ze względu na specyfikę barier w dostępie, cyfrowa luka między płciami pozostaje aktualnym problemem w Indiach. Zastosowane metody badawcze to krytyka literatury, analiza danych statystycznych, analiza źródeł internetowych oraz elementy studium przypadku. Stwierdzono, że w Indiach dostęp zarówno do urządzeń mobilnych, jak i do Internetu, nie jest neutralny pod względem płci. Wśród ważnych przyczyn tej sytuacji można wskazać ograniczenia finansowe, brak umiejętności, a także normy społeczno-kulturowe. Działania rządu i biznesu powinny zatem koncentrować się na tych obszarach.