Uwarunkowania rozwoju kariery zawodowej osób młodych z wyższym wykształceniem w perspektywie regionalnej - Szydlik-Leszczyńska, Agata (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
Zmiany zachodzące we współczesnym świecie spowodowały szybszy rozwój wiedzy i wymusiły dostosowania przedsiębiorstw do tych zmian, w tym związane z wymaganiami wobec pracowników. Pracownicy i młodzi ludzie na dużą skalę zaczęli kształcić się na poziomie wyższym, co w konsekwencji doprowadziło do napływu dużej liczby osób z wyższym wykształceniem na rynek pracy. Celem opracowania jest zaprezentowanie uwarunkowań regionalnych kariery zawodowej i perspektyw jej rozwoju na przykładzie osób młodych z wyższym wykształceniem w województwie świętokrzyskim. Przedstawiono pojęcie kariery zawodowej, jej etapy, sytuację osób młodych, w tym z wyższym wykształceniem oraz czynniki ograniczające jej rozwój w regionie. Kariera zawodowa jest istotnym elementem życia współczesnego człowieka. Stanowi o jego statusie, dzięki niej może się rozwijać i realizować własne ambicje. Rozwój kariery jest jednak utrudniony w mniejszych i słabiej rozwiniętych ośrodkach, gdzie istnieje niedobór miejsc pracy dla osób z wyższym wykształceniem. Powoduje to, że osoby młode migrują do dużych ośrodków o charakterze metropolitalnym, gdzie są większe możliwości rozwoju i zarobkowania. Skutkuje to ubytkiem wartościowego kapitału ludzkiego i pogłębianiem trudnej sytuacji demograficznej i gospodarczej w regionie problemowym. Artykuł ma charakter poznawczy, jako metody zastosowano studia literaturowe i analizy danych statystycznych. W celu uzyskania pełnej porównywalności opracowanie opiera się na danych dostępnych na koniec 2017 roku, ponieważ występują pewne braki danych dla województwa świętokrzyskiego za lata kolejne.