Uporządkowanie projektów innowacyjnych przez wielokryterialne metody podejmowania decyzji – porównanie - Mizla, Martin; Šefčíková, Denisa; Gajdoš, Jozef (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
W przypadku procesu integracji barierą są różnice ekonomiczne i społeczne pomiędzy jednostkami gospodarczymi. Wiele organów administracyjnych podejmuje rozsądne i aktywne wysiłki, aby ograniczyć istniejące nierówności. W praktyce często trzeba uporządkować różne kwestie i argumenty i na tej podstawie podjąć decyzję. Podejmowanie decyzji może być intuicyjne lub odwrotnie, oparte na różnych metodach ilościowych. W artykule omówiono metody ilościowe podejmowania decyzji wielokryterialnych (MCDM), a mianowicie: Analitical Hierarchy Process (AHP), Technique for Preference by Clarity to Ideal Solution (TOPSIS) oraz Weighted Linear Combination (WLC) i ich wykorzystanie w projektach innowacyjnych. Autonomiczne oceny obiektów (projektów) wykonywane są na tym samym podstawowym zbiorze danych wspomnianymi metodami i są ze sobą porównywane. Do wzajemnych porównań wykorzystano współczynnik korelacji Spearmana. Wyniki testów wykazały, że badane metody nie dają wyników o ścisłej zależności, co oznacza, że kolejność tworzonych obiektów (projektów) zależy od zastosowanej metody.