Gospodarka oparta na wiedzy: decyzje portfelowe posiadaczy bogactwa i finansyzacja, analiza podaży bogactwa - Valente, Ricardo (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2021)
Na podstawie zarówno analizy danych, literatury naukowej, jak i samodzielnie opracowanej przez autora argumentacji i rozumowania teoretycznego, artykuł analizuje ważną rolę finansyzacji i zmian w doborze oraz optymalizacji portfelowej w obecnej fazie rozwoju współczesnych gospodarek. W oparciu o wyniki wcześniejszych badań autora, z których wynikało, iż obecną fazę rozwoju można scharakteryzować jako okres niskiej opłacalności akumulacji kapitału fizycznego, wysokich nierówności w podziale dochodu, niskiego wzrostu gospodarczego i spowolnionej akumulacji kapitału, niniejsza praca przedstawia argumenty różnego pochodzenia, które popierają pogląd, iż znacząca realokacja portfelowa podejmowana przez posiadaczy majątku jest ważną cechą gospodarki opartej na wiedzy. Przedstawiono niektóre z implikacji związane z teorią ekonomiczną, jakie wynikają z dostępności aktywów różnych od kapitału fizycznego i innych aktywów bardziej związanych z potrzebami produkcyjnymi, podkreślając przy tym, że prowadzi to do negacji koniecznego pojawienia się automatycznych, równoważących mechanizmów, popieranych przez teorię neoklasyczną, na podstawie których pojawienie się wyższych nierówności w podziale dochodu prowadziłoby do występowania większej akumulacji kapitału fizycznego.