Bariery i możliwości rozwoju e-commerce z perspektywy „Pokolenia Z” z Polski i Albanii - Kiełbasa, Barbara; Tartaraj, Azeta (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2022)
Celem pracy jest identyfikacja wyzwań stojących przed branżą e-commerce, a także wskazanie barier i możliwości rozwoju tego sektora z perspektywy młodych ludzi. Z analizy raportów analizowanych w pracy wynika, iż zarówno w Polsce, jak i w Albanii, nastąpił w ostatnich kilku latach gwałtowny wzrost liczby oraz wartości firm z branży e-commerce. Badania własne przeprowadzono w grupie studentów kierunków ekonomia i zarządzanie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (Polska) oraz na Uniwersytecie im. Aleksandër Moisiu w Durres (Albania). Badania ankietowe miały na celu pozyskanie opinii młodych ludzi dotyczących zakupów online z punktu widzenia klienta, a także opinii dotyczącej prowadzenia własnej firmy w obszarze e-commerce. Łącznie uzyskano 145 odpowiedzi ankietowych. Respondenci z obu krajów wskazali wiele korzyści prowadzenia e-firmy, w tym przede wszystkim wygodę i niższe koszty działalności. Ta forma prowadzenia biznesu jest dla wielu ludzi z tzw. „Pokolenia Z” bardzo kusząca. Ankietowani dostrzegają jednak pewne ograniczenia. Najważniejsza według nich bariera to duża konkurencja, a także brak innowacyjnych pomysłów, które pozwoliłyby przebić się na rynku. Jeśli chodzi o Albanię, istotnym problemem jest nadal niedoskonała infrastruktura techniczna i technologiczna oraz niski poziom zaufania konsumentów do tego typu transakcji (np. brak ochrony prawnej kupujących w sieci). Innym niezmiernie istotnym aspektem, wskazanym przez obie grupy ankietowanych, jest wiedza na temat prowadzenia biznesu w sieci. Dlatego też, biorąc po uwagę prognozy rozwoju e-commerce dla Polski i Albanii, istnieje potrzeba dostarczania aktualnej wiedzy i informacji z obszaru zakładania i prowadzenia e-biznesu. Potrzebni są eksperci w tej dziedzinie, a także wykwalifikowana kadra nauczycielska i akademicka.