Kraje inicjatywy Trójmorza i ich konkurencyjność w Europie - Wei, Li; Wierzbiński, Bogdan; Surmacz, Tomasz (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
W pracy przedstawiono regionalną charakterystykę obszaru Trójmorza pod względem określania przewagi konkurencyjnej całego regionu i jego krajów poprzez rozwój relacji i zmianę podejścia do konkurencyjnego paradygmatu tego obszaru. Dyskusja naukowa podjęta w tym artykule odnosi się do zasobów wewnętrznych związanych z rozwojem ICT i potencjału ludzkiego (i jego wpływu na naukę i technologię – mierzoną przez HRSC, czyli Human resources for science and technology), a także z innowacyjnością. Autorzy wybrali wskaźniki rozwoju, które mogą być korzystne pod względem zmniejszania historycznych nierówności rozwojowych pod względem gospodarczym, a różnice między krajami Trójmorza zostały przeanalizowane dla lat 2006–2018. Dane wtórne pochodzą z Eurostatu i innych dostępnych źródeł. Strategia regionalna powinna koncentrować się na gospodarce opartej na wiedzy, dającej możliwości rozwoju tego obszaru. Daje to możliwość szybkiego rozwoju regionu o centralnej lokalizacji w Europie, co stwarza doskonałą okazję do wzmocnienia zakumulowanych zasobów, a w najbliższej przyszłości daje szansę na stanie się łącznikiem między wschodem a zachodem w Europie.