Nierówności społeczne a rozwój społeczeństwa w perspektywie socjologicznej - Miczyńska-Kowalska, Maria (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem podjętego w artykule tematu jest próba odpowiedzi na pytanie: jakie są przyczyny powstawania nierówności na przestrzeni dziejów i jakie są przyczyny nierówności w współczesnym społeczeństwie postindustrialnym oraz jak przeciwdziałać narastającym nierównościom. Przedstawiona analiza nierówności społecznych w rozwoju społeczeństwa ma charakter socjologiczny. W artykule wskazano dobra generujące nierówności społeczne: władzę, pieniądze, prestiż; przedstawiono historię nierówności zachodzących w społeczeństwie europejskim wraz z jego rozwojem od XIX wieku. Zaprezentowano ideę stratyfikacji społecznej wraz z postępującym rozwojem społecznym. Ukazano teorie wyjaśniające nierówności społeczne. Nierówności społeczne zakwalifikowano jako jeden z najważniejszych problemów społecznych. Podkreślono, że nierówności w czasie ulegają zmianom. Zwrócono uwagę, że nierówności społeczne i rozwój ekonomiczny są wzajemnie sprzężone. Wskazano, że we współczesnym społeczeństwie postindustrialnym wzrosła rola wykształcenia i wykonywanego zawodu oraz, że to właśnie wykształcenie jest współcześnie jednym z podstawowych dóbr, które różnicuje całe grupy społeczne; jest także czynnikiem redukcji krańcowych nierówności. Uznano, że bezrobocie i prekariat stanowią ważny problem społeczny XXI wieku. Uwypuklono, że nierówności wciąż rosną prowadząc do pojawienia się trudności w rozwoju społeczeństwa. Zaprezentowano szereg czynników (w praktyce) wpływających na zmniejszenie nierówności społecznych, jak i negatywne konsekwencje wynikające z podziałów społecznych.