Wpływ świadczeń socjalnych na rynek pracy w Polsce - Iwacewicz-Orłowska, Anna (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Celem artykułu jest analiza wpływu świadczeń socjalnych na rynek pracy w Polsce. W pracy przeprowadzono badania empiryczne na próbie 172 osób zamieszkujących północno-wschodnią Polskę (województwa: warmińsko-mazurskie oraz podlaskie) i korzystających ze świadczeń socjalnych. Zastosowany został losowy dobór próby badawczej. Wykorzystano narzędzie badawcze w postaci kwestionariusza ankiety. Podstawowe założenia badawcze to próba odpowiedzi na pytanie czy wysokość świadczeń socjalnych może mieć wpływ na skłonność osób do podjęcia zatrudnienia przez osoby korzystające z tychże świadczeń. Hipoteza postawiona w artykule brzmi: świadczenia socjalne redukują podaż siły roboczej w Polsce. Wnioski z przeprowadzonych badań zweryfikowały postawioną hipotezę pozytywnie. Osoby otrzymujące świadczenia socjalne wykazują niskie zainteresowanie podjęciem zatrudnienia. Znacznie bardziej preferują jako źródło utrzymania wykorzystanie świadczeń socjalnych niż otrzymywanie wynagrodzenie z pracy. Większość osób badanych otrzymujących wysokie świadczenia społeczne przyznaje, iż w najbliższym czasie nie planuje podjąć zatrudnienia. Przeszkodą jest przede wszystkim obawa przed utratą zasiłków pieniężnych.