Ochrona kapitału ludzkiego przed deprecjacją jako podstawowa przesłanka wynagradzania - Oliwkiewicz, Barbara (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Rodzina jest jedynym dostawcą kapitału ludzkiego na rynek pracy. Warunkiem koniecznym utrzymania odpowiedniego poziomu kapitału ludzkiego w gospodarstwie domowym jest zapewnienie pracownikowi płacy godziwej. Godziwa płaca to taka, która daje możliwość odtworzenia kapitału ludzkiego przynajmniej na tym samym poziomie zarówno w krótkim, jak i w długim okresie. Wzrost i sposób opłacania kapitału ludzkiego to jeden z głównych procesów ekonomicznych mających miejsce w gospodarstwie domowym. Kapitał ludzki ma unikalny charakter, który cechuje się niezbywalnością. Kapitał jest indywidualny i przypisany do konkretnego posiadacza kapitału ludzkiego. Jednakże niezbywalność nie dotyczy długiego okresu, jakim jest wymiana pokoleń. Człowiek, jako posiadacz kapitału, prowadzi przygotowania swoich następców (dzieci) do świadczenia pracy i funkcjonowania w społeczeństwie. Godziwe wynagrodzenie jednak nie gwarantuje pełnego odtworzenia kapitału ludzkiego. Rodziny mogą się kierować różnymi preferencjami, jeśli chodzi o wykorzystanie dochodu pozostającego w ich dyspozycji. Rozsądne i twórcze działania członków rodziny doprowadzą do dodatkowego wzrostu kapitału ludzkiego. Natomiast brak troski o zdrowie lub wykorzystywanie dostępny środków w niefrasobliwy sposób, np. nadużywanie alkoholu, spowodują obniżenie jego wartości. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie roli rodziny w kształtowaniu kapitału ludzkiego, jak również próba oszacowania minimalnego wynagrodzenia godziwego w Polsce, które umożliwi odtworzenie kapitału ludzkiego w krótkim i w długim okresie poprzez wymianę pokoleniową.