Wpływ pandemii COVID-19 na kompetencje informatyczne studentów w świetle badań własnych - Kocot, Maria; Kwasek, Artur (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
W obecnych czasach pandemii COVID-19, umiejętności informatyczne stały się niezbędne dla studentów i pracowników naukowych, którzy uczestniczą w procesie nauczania zdalnego lub pracują nad projektami, badaniami i analizami w trybie online. Wiele zajęć i projektów musiało zostać przeniesionych do świata wirtualnego, co sprawiło, że posiadanie umiejętności informatycznych stało się kluczowe dla skutecznego funkcjonowania w obecnej sytuacji. Celem artykułu było zbadanie poziomu kompetencji informatycznych studentów w kontekście pandemii COVID-19. Postawiono hipotezę, iż większość badanych posiada podstawowe umiejętności informatyczne, jednak mogą oni mieć zróżnicowany poziom w poszczególnych kompetencjach informatycznych, takich jak posługiwanie się nowymi programami. W tym celu przedstawiono autorskie wyniki badań empirycznych, przeprowadzonych w lutym 2021 r. Ich celem było przedstawienie obrazu kompetencji informatycznych osób, objętych badaniem. Próbę badawczą stanowiło 649 respondentów. Badania pokazały, że większość respodentów posiada kompetencje informatyczne w zakresie posługiwania się komputerem, smartfonem/telefonem, techniczną obsługą Internetu oraz mobilnymi urządzeniami i aplikacjami. Jednakże, istnieją osoby, które mają trudności w obsłudze nowych programów. Z tego powodu wysunięto rekomendację, iż istotne jest skupienie się na rozwijaniu kompetencji informatycznych w zakresie posługiwania się nowymi programami. Można to zrobić poprzez szkolenia lub kursy, które pomogą osobom, które mają trudności w tym obszarze. Ważne jest również kontynuowanie badania, aby monitorować postęp i skuteczność takich działań. W ten sposób można zwiększyć poziom kompetencji informatycznych w całej grupie badanych, co może przyczynić się do poprawy efektywności pracy oraz zwiększenia ich szans na rynku pracy. Przeprowadzona analiza korelacji Pearsona pozwoliła na wyciągnięcie następujących wniosków: Istnieją silne dodatnie korelacje między wszystkimi parami umiejętności IT, co sugeruje ich wzajemne powiązanie.