Postrzeganie przez pacjentów ambulatoryjnej opieki zdrowotnej organizacji pracy i komunikacji w podmiotach leczniczych - Hampel, Katarzyna; Ucieklak-Jeż, Paulina (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
Celem prezentowanych badań była analiza zależności pomiędzy ocenami dotyczącymi postrzegania elementów organizacji i komunikacji podmiotu leczniczego a wiekiem pacjentów. W pracy skoncentrowano się na pozamedycznych korzyściach dla pacjenta, które mogą mieć wpływ na satysfakcję i dokonywane przez niego wybory. Główną przesłanką uzasadniającą potrzebę przeprowadzenia badań była chęć weryfikacji percepcji pacjentów, która wyrażona została jako stopień zadowolenia z usług przychodni. Zbadano dwa aspekty: organizację pracy i komunikację przychodni z pacjentem. Badania przeprowadzono w podmiotach leczniczych na terenie miasta Częstochowa, wśród pacjentów aktualnie korzystających z ambulatoryjnej opieki medycznej. Grupy testowe podzielono w zależności od wieku respondentów. W celu pozyskania danych posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety. Sformułowano następujące hipotezy badawcze: (H1) wiek respondentów wpływa na postrzeganie elementów organizacji pracy przychodni; (H2) wiek respondentów wpływa na postrzeganie elementów komunikacji przychodni z pacjentami; (H3) zadowolenie z usług podmiotu leczniczego (w aspekcie organizacji i komunikacji) wzrasta wraz z wiekiem pacjenta. Podstawą do postawienia hipotez był przegląd badań z zakresu nierówności społecznych, nierówności w dostępie do opieki zdrowotnej oraz badań satysfakcji pacjenta. W celu zweryfikowania postawionych hipotez wykorzystano metody statystyczne: test U-Manna-Whitney’a oraz współczynnik korelacji rang Spearmana. Obliczeń dokonano przy użyciu programu Statistica. Uzyskane wyniki pozwoliły potwierdzić prawdziwość wszystkich hipotez. Wyniki testu Manna-Whitney’a potwierdziły, że wiek respondentów zasadniczo wpływa na oceny organizacji pracy i komunikacji przychodni z pacjentem (H1 i H2). Natomiast uzyskane wartości korelacji Spearmana potwierdziły, że zadowolenie pacjentów z usług przychodni wzrasta wraz z wiekiem pacjenta (H3).