Prosumeryzm firm – szanse i wyzwania w opinii konsumentów - Szul, Elżbieta (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
Prosumeryzm to praktyki, działania firm mające na celu włączanie, angażowanie konsumentów we współtworzenie wartości, oferty rynkowej. Angażowanie konsumentów przyjmuje różne formy od zachęcania konsumentów do dzielenia się swoimi opiniami, wiedzą, modyfikowania oferty rynkowej, dostosowywania jej do swoich potrzeb, po udział w jej tworzeniu. Firmy poprzez takie działania odpowiadają na oczekiwania konsumentów, którzy są aktywni i nie chcą być tylko biernymi odbiorcami oferty rynkowej. Artykuł podejmuje problematykę prosumpcjonizmu firm w ocenie konsumentów. Zaprezentowane zostały w nim wyniki badań na temat prosumpcjonizmu firm – korzyści, szanse i zagrożenia z nim związane, a także oczekiwania konsumentów odnośnie działań firm. Bo choć prosumpcja, prosumeryzm stają się coraz powszechniejsze i coraz częściej konsumenci są prosumentami (chociaż często nie mają świadomości, że są nimi), to oprócz dostrzeganych szans i korzyści, widoczne są też problemy czy zagrożenia dla przedsiębiorstw.