Miejsce kultury w zrównoważonym rozwoju krajów europejskich – jednorodność czy zróżnicowanie zjawiska? - Krzyminiewska, Grażyna; Pondel, Hanna (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2023)
Celem artykułu jest ocena poziomu zrównoważonego rozwoju w wybranych krajach europejskich – z uwzględnieniem jego wymiaru gospodarczego, społecznego, środowiskowego i kulturowego, oraz zróżnicowania zjawiska w badanych jednostkach. W analizie przyjęto założenie, że wskaźniki kulturowe determinują poziom miernika zrównoważenia rozwoju. Doboru krajów dokonano w oparciu o wskaźniki ich różnorodności etnicznej i kulturowej. Zakres czasowy analizy to lata 2012 i 2019, a źródłem danych była baza Eurostatu. Do analizy problemu badawczego wykorzystano metodę taksonomiczną (porządkowania liniowego). Realizacja celu determinowana była ograniczeniami w wyborze wskaźników oraz dostępnością i aktualnością danych w statystyce europejskiej. Na podstawie dotychczasowych badań można stwierdzić, że w wymiarze kulturowym, taka sama liczba krajów charakteryzowała się bardzo wysokim i wysokim poziomem zrównoważenia rozwoju (5), jak niskim i bardzo niskim (5). Wymiar kulturowy odgrywa zdecydowanie większą rolę w zrównoważeniu rozwoju krajów silnie zróżnicowanych kulturowo. Uwzględnianie go w analizach pozwala na wykorzystanie najbardziej wartościowych endogennych cech danej zbiorowości dla ukształtowania efektywnej relacji z pozostałymi składowymi zrównoważonego rozwoju.