Uczenie się przez całe życie jako czynnik integralny gospodarki opartej na wiedzy - Tkach, Anatoliy (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Artykuł poddaje pod dyskusję znaczenie i główne cechy gospodarki opartej na wiedzy. Analizuje również współczesne wyzwania dla gospodarki opartej na wiedzy w nowych warunkach gospodarczych. Badania wskazują argumenty uzasadniające tezę, że wiedza jest specyficznym zasobem, który, w przeciwieństwie do wszystkich innych zasobów gospodarczych, może być nieograniczony pod warunkiem ciągłego charakteru edukacji. Współczesne problemy gospodarki rynkowej wymagają głębokiego przemyślenia i efektywnego wykorzystania cech gospodarki opartej na wiedzy w tworzeniu i kształtowaniu nowych relacji rynkowych. Aktualne problemy gospodarki zostaną pomyślnie rozwiązane, jeśli weźmie się pod uwagę cechy gospodarki opartej na wiedzy. Rozwijający się Internet i inne innowacje sprawiają, że zadanie projektowania skutecznego uczenia się formalnego i nieformalnego staje się wyzwaniem, szczególnie w świetle wysokiej dynamiki zmian w sferze nowych technologii.