Transformacja stosunków własnościowych w Polsce po 1990 roku. Blaski i cienie w kontekście teoretycznym i praktycznym - Woźniak, Michał Gabriel (Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy, 2020)
Artykuł podejmuje zagadnienie transformacji stosunków własnościowych w Polsce po 1990 roku. Prywatyzacja jest tu opisywana jako skomplikowany proces ekonomiczny, polityczny i społeczny oraz podstawa sprawnych rynków. Autor przedstawia teoretyczne uzasadnienie prywatyzacji. Eksponowane są tu kwestie efektywnego inwestora, wyłączności, dobrowolnej transferowalności praw własności oraz uwarunkowania funkcjonowania rynku kapitałowego związane ze stosunkami własnościowymi. Na tle analizy polityki i przebiegu prywatyzacji w Polsce autor przedstawia efekty, defekty ekonomiczne i społeczne tych procesów oraz zaleca podporządkowanie jej wyzwaniu eliminacji luki technologicznej.