Uwarunkowania służby funkcjonariuszy Policji w pracy operacyjno-rozpoznawczej pod przykryciem - Cichoń, Tomasz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
AArtykuł poświęcony jest analizie uwarunkowań służby funkcjonariuszy Policji wykonujących czynności operacyjno-rozpoznawcze pod przykryciem. Na początku autor definiuje pojęcia używane w przepisach dotyczących pracy pod przykryciem oraz w terminologii (lub podejściu) funkcjonariuszy, a następnie przedstawia, na czym polega praca pod przykryciem, jak przebiega proces rekrutacji i szkolenia funkcjonariuszy. Zasadnicza treść tekstu to naliza ryzyka występującego w trakcie wykonywania czynności służbowych, uwarunkowanego stresem, problemami etycznymi, tworzeniem więzi emocjonalnych oraz ich skutkami. W pracy autor wykorzystuje literaturę przedmiotu i wyniki własnych badań metodą sondażu diagnostycznego oraz analizy studium przypadku.