Elementy tabloidyzacji prezentacji politycznego dziennikarstwa śledczego. Analiza okładek w tygodnikach opinii. Wstęp do badań - Michalczyk, Stanisław; Polińska, Karolina (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Niniejsze badanie przedstawia analizę politycznego dziennikarstwa śledczego na okładkach czterech tygodników opinii, w perspektywie tabloidyzacji, w okresie od 01.2013 do 12.2017 r. Spośród wyłonionego do badania szczegółowego, dziennikarstwa śledczego na okładkach, N=115 (71%) okazało się posiadać cechy, które wykorzystują tabloidy. Tygodnik „wSieci”/”Sieci” i „Wprost” najczęściej wykorzystywały wskazane typy tabloidyzacji w prezentowaniu dziennikarstwa śledczego, a typem najczęściej stosowanym spośród sześciu zawartych w kluczu kategoryzacyjnym, było usensacyjnienie tych przekazów na okładkach.