Obraz posłanek w memach internetowych - Brzoza-Kolorz, Katarzyna (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Prowadzone w artykule rozważania wpisują się w nurt women’s media studies, a ich celem była odpowiedz na pytanie jaki obraz posłanek wyłania się z badanych materiałów medialnych? Przeprowadzona analiza zawartości klasycznych memów internetowych opublikowanych w serwisie Demotywatory.pl, miała umożliwić weryfikację hipotezy zakładającej, że w badanych memach eksponowano stereotypowe elementy płci, dewaluując obrazy posłanek, zgodnie z założeniami koncepcji gendered mediation. Ustalono, że w prezentacjach posłanek dominowały atrybuty stereotypowo przypisywane mężczyznom, a w konsekwencji polityka była traktowana jako sfera męska, nieodpowiednia dla kobiet. Twórcy memów oceniali negatywnie męskie cechy widoczne w obrazach posłanek, natomiast cechy kobiece, rzadziej eksponowane w badanych memach, traktowali satyrycznie. Przeprowadzone analizy potwierdziły przyjętą hipotezę oraz zgodność założeń gendered mediation ze sposobem obrazowania posłanek w badanych memach internetowych.