Postawy samorządowców gminnych wobec problemów ekologicznych. Przykład Polski, Włoch i Słowenii - Wasil, Justyna (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Realizując cel artykułu - wskazanie i scharakteryzowanie postaw liderów lokalnych w gminach (polskich, słoweńskich i włoskich) wobec działań o znaczeniu proekologicznym - starano się ustalić: co skłania władze samorządowe do wdrażania rozwiązań proekologicznych? Czy władze samorządowe podejmują rzeczywiste vs. pozorne działania proekologiczne? Jaka jest siła wpływu oddolnych ruchów społecznych i lobbystów na lokalny proces decyzyjny w kontekście oddziaływania na środowisko? Jak powszechne jest poczucie sprawstwa wśród liderów lokalnych w odniesieniu do działań proekologicznych na szczeblu gminnym i jakie czynniki to determinują? Z badań wynika, że większość samorządowców, choć deklaruje zainteresowanie ekologią to de facto przyjmuje postawę obojętności wobec spraw środowiska naturalnego.