Nielegalne działania cudzoziemców w procesie legalizacji pobytu w Polsce. Analiza wybranych podatności i metod - Waksmundzka-Szarek, Małgorzata; Zalewski, Piotr (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Przedmiotem opracowania jest problematyka wybranych metod aktywności cudzoziemców, którzy wskutek globalnych i regionalnych procesów migracyjnych przystępują do urzędowej procedury legalizacji swojego pobytu w Polsce. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa do wjazdu i pobytu na terytorium Polski uprawnieni są cudzoziemcy, zwolnieni z obowiązku wizowego w ramach tzw. ruchu bezwizowego, a także cudzoziemcy w okresie ważności tytułu pobytowego uprawniającego do wjazdu i pobytu na terytorium Polski. W okresie ważności tytułów pobytowych cudzoziemiec może złożyć wniosek do wojewody właściwego ze względu na miejsce swojego pobytu o legalizację pobytu w Polsce poprzez wydanie odpowiedniego zezwolenia. Celem artykułu jest identyfikacja wybranych podatności i metod działania cudzoziemców, którzy w procedurze wnioskowania o legalizację pobytu w Polsce złożyli do wojewody podkarpackiego stosowny wniosek wraz z załączoną dokumentacją, gdzie w efekcie organ zakończył postępowanie administracyjne w tej sprawie odmową wynikającą z przesłanki „zeznał on nieprawdę lub zataił prawdę albo podrobił lub przerobił dokument w celu użycia go jako autentycznego lub takiego dokumentu używał jako autentycznego”. Zasadniczych ustaleń wykorzystanych w publikacji dokonano na podstawie danych za lata 2014-2024 uzyskanych z Urzędu do Spraw Cudzoziemców, Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej i Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie.