Dowody eksperymentalne wpływu skłonności do podejmowania ryzyka na skłonność do stosowania robodoradców w inwestowaniu - Forlicz, Maria; Rólczyński, Tomasz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Celem pracy jest określenie czy osoby o różnym stopniu skłonności do ryzyka oraz o różnym stosunku do AI mają różną skłonność do inwestowania przy zastosowaniu AI. Badanie przeprowadzono w formie eksperymentu wśród 105 studentów kierunków ekonomicznych. W zamian za odpowiedzi na pytania ankietowe (służące ocenie podejścia do ryzyka oraz podejścia do AI) badani zdobywali dodatkowe punkty do zaliczenia przedmiotu. Każdy uczestnik badania otrzymał wirtualne pieniądze, które miał za zadanie zainwestować samodzielnie lub przy pomocy doradcy inwestycyjnego lub robo-doradcy w instrumenty notowane na GPW. Uzyskaną stopę zwrotu przeliczono na dodatnie lub ujemne punkty. Osobami, które zdecydowały się na inwestowanie mniejszych środków przy wykorzystaniu AI, były osoby, które nie deklarowały zbyt częstego podejmowania działań ryzykownych finansowo oraz osoby charakteryzujące się większą awersją do ryzyka. Nie stwierdzono związku pomiędzy inwestycją przy pomocy robo-doradcy a podejściem do AI.