Polityka energetyczna i ochrona klimatu w Unii Europejskiej w programach niemieckich partii politycznych na wybory do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku - Molo, Beata (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Celem artykułu jest analiza programów na wybory do Parlamentu Europejskiego w 2024 r. w obszarach polityki energetycznej i ochrony klimatu Unii Europejskiej głównych partii politycznych w Niemczech, tj. reprezentowanych w Bundestagu 20. kadencji: CDU i CSU, Sojuszu 90/Zielonych, SPD, Alternatywy dla Niemiec (AfD), Lewicy, FDP i Sojuszu Sahry Wagenknecht (BSW). Autorka prezentując stanowiska i postulaty wyborcze partii politycznych poszukuje odpowiedzi na pytania o miejsce tych dwóch obszarów tematycznych w programch wyborczych, odniesienia się do wyzwań w obszarze polityki energetycznej i ochrony klimatu UE, zwłaszcza Europejskiego Zielonego Ładu, oraz plany nieznacznych modyfikacji bądź całościowych zmian w polityce energetycznej i ochrony klimatu UE.