Konstruowanie sąsiada: miejsce Ukrainy w dyscyplinie stosunków międzynarodowych na Białorusi - Sidarchuk, Artsiom; Savinok, Viktor; Zapotichnyy, Bohdan (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W artykule przeanalizowano, w jaki sposób białoruska nauka o stosunkach międzynarodowych przedstawia Ukrainę. Opierając się na podejściu konstruktywistycznym i socjologicznym, argumentujemy, że lokalny dyskurs naukowy może naświetlić wzajemne oddziaływanie między krajowymi ograniczeniami politycznymi, regionalnymi lojalnościami i tworzeniem wiedzy. Przeanalizowaliśmy trzy recenzowane czasopisma IR uznane przez Wyższą Komisję Atestacyjną Białorusi, koncentrując się na artykułach, które wyraźnie odnoszą się do Ukrainy lub koncentrują się na niej. Chociaż Ukraina zajmuje drugie miejsce po Rosji w ogólnych wzmiankach, głębokość dedykowanego zasięgu pozostaje ograniczona. Białoruscy naukowcy są ostrożni w poruszaniu drażliwych kwestii, takich jak aneksja Krymu czy rosyjsko-ukraiński konflikt zbrojny w Donbasie. Analiza dyskursu pokazuje, że białoruscy naukowcy często przyjmują neutralną terminologię, unikając wyraźnej krytyki Rosji, a jednocześnie rzadko popierając jej perspektywę. Analiza źródeł wskazuje na poleganie na źródłach rosyjskich, choć niekoniecznie przekłada się to na narracje prorosyjskie. Śledząc te wzorce, artykuł pokazuje, w jaki sposób środowisko polityczne państwa kształtuje zaangażowanie naukowców w główne wydarzenia regionalne.