Polityka migracyjna Unii Europejskiej. Perspektywa z zakresu językoznawstwa kognitywnego - Czachór, Zbigniew (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Zastosowana w artykule kognitywna metoda wyjaśniania uwarunkowań języka polityki migracyjnej Unii Europejskiej jest koniecznym uzupełnieniem tradycyjnych analiz prowadzonych w zakresie dyscypliny nauk o polityce i administracji. Przyjęty przez autora cel badawczy pozwala w ujęciu eksplanacyjnym zastosować jednocześnie różne języki: język nauki, język polityki, język publicystyki, a także język potoczny. Do tego dochodzą kognitywne eksperymenty stylistyczne, terminologiczne i intuicyjne. Główną hipotezą naukową zawartą w artykule jest twierdzenie, które zakłada, że polityka migracyjna Unii Europejskiej oparta jest na wieloznacznym, często sprzecznym języku procesu jej kreowania, wdrażania w życie i wyjaśniania. Język w zakresie polityki migracyjnej UE jest obecnie dowodem na systemowy stan niepewności.