Wizerunek Ewy Zajączkowskiej w kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego - Wroński, Kamil (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W artykule przeanalizowano wizerunek Ewy Zajączkowskiej polityczki partii Konfederacja Wolność i Niepodległość w kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku. W procesie badawczym wykorzystano jakościową analizę treści oraz autorski klucz kategoryzacyjny stworzony na podstawie literatury przedmiotu. Ewa Zajączkowska świadomie kreowała wizerunek pewnej siebie i bezkompromisowej polityczki. W strategii komunikacyjnej wykorzystywała swoje doświadczenie medialne, umiejętności retoryczne oraz aspekty wizualne, aby budować swoją rozpoznawalność i maksymalizować poparcie. Przeprowadzone badania pozwalają stwierdzić, że w jej wizerunku obecne były cechy typów wizerunku: „heros”, „amant”, „ekspert” i „luzak”.