Narodowa Policja Ukrainy i Policja w Polsce – wyzwania w czasie wojny w Ukrainie – wybrane problemy - Waksmundzka-Szarek, Małgorzata (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Autorka artykułu omówiła sygnalnie najważniejsze problemy, z którymi zmaga się Narodowa Policja Ukrainy (NPU), działająca w bardzo trudnych warunkach wojennych. Przedstawiła też rolę NPU w podtrzymywaniu państwowości ukraińskiej oraz działania Policji w Polsce wobec zmieniającej się rzeczywistości zewnętrznej i wsparcie tej formacji udzielone NPU w celu doskonalenia jej kompetencji i możliwości. Wyzwania, które z mocy prawa odnoszą się głównie do bezpieczeństwa i porządku publicznego, niezależnie od trwającego konfliktu zbrojnego, są stopniowo umiędzynarodawiane. We współczesnej rzeczywistości widać pilną potrzebę dzielenia się doświadczeniami, ale też danymi, oraz potrzebę intensyfikacji wspólnych działań, zwłaszcza dochodzeniowych i operacyjnych, szczególnie w odniesieniu do zwalczania zorganizowanej przestępczości oraz zagrożeń o charakterze terrorystycznym. Artykuł powstał w wyniku analizy wybranego piśmiennictwa, w tym zasobów internetowych, z uwzględnieniem relacji oraz wywiadów. Zastosowano metodę dedukcji, indukcji oraz syntezę.