Kościelna kampania budzenia świadomości społecznego wpływu prasy u progu niepodległości Polski. Studium Kazań o prasie katolickiej (1915) - Drąg, Katarzyna (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie i scharakteryzowanie wybranych inicjatyw Kościoła katolickiego w zakresie szerzenia świadomości społecznej dotyczącej roli prasy podejmowanych u progu niepodległości Polski. Zagadnienie zostało omówione na przykładzie działalności krakowskiego Towarzystwa popierania prasy katolickiej (1913), a przede wszystkim w oparciu o zbiór kazań (Kazania o prasie katolickiej) wydany staraniem tego Towarzystwa (1915). Artykuł został przygotowany w oparciu o metodę historyczną, krytyczną analizę dokumentów oraz elementy analizy retorycznej tekstu. Wyniki analiz potwierdzają tezę o spójnym i bardzo wyrazistym obrazowaniu oraz powtarzającym się repertuarze argumentów używanych przez Kościół katolicki w kampanii perswazyjnej dotyczącej uświadomienia roli prasy w życiu społecznym i politycznym. Analizy zawarte w artykule ukazują ważny aspekt rozważań na temat wpływu społecznego mediów w ujęciu historycznym.