Przekształcenia wielkości okręgów wyborczych w wyborach do rad gmin na gruncie Kodeksu wyborczego - Buczkowski, Łukasz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Rozstrzygnięcie w sprawie wielkości okręgów wyborczych stanowi decyzję o szczególnym znaczeniu politycznym, przyczyniającą się do zwiększenia lub zmniejszenia szans wyborczych poszczególnych uczestników postępowania wyborczego. Wielkość okręgu wyborczego, przekładając się na poziom tzw. progu naturalnego, może w istocie decydować o wykluczeniu określonych komitetów wyborczych z udziału w podziale mandatów, doprowadzając do deformacji woli wyborców. Celem artykułu jest prześledzenie i ocena przekształceń odnośnych przepisów, obowiązujących w wyborach do rad gmin na gruncie Kodeksu wyborczego. Przeprowadzona analiza prowadzi do wniosku, że zgłaszane w tym zakresie propozycje, ukierunkowane na realizację doraźnych celów politycznych wnioskodawców, obejmowały szerokie spektrum rozwiązań, przekonujące o braku wykrystalizowanej koncepcji w odniesieniu do wielkości okręgów wyborczych.