Miasto w kontekście konstytucyjnych praw i wolności człowieka i obywatela. Zagadnienia wybrane. - Hołda, Joanna; Sadowski, Paweł (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W miastach i na terenach miejskich żyje coraz więcej populacji, a prognozy wskazują, że w bliskiej perspektywie liczba ta będzie się zwiększać. Nie budzi wątpliwości, że rozwój miast odbywa się poprzez wyludnianie wsi, ale i w wyniku procesów migracyjnych. Ewolucja i stałe wzmacnianie pozycji miast stwarza szanse, ale i generuje nowe problemy i wyzwania, dla władz i polityk miejskich, jak i jednostek. Idea miast praw człowieka coraz bardziej odpowiada na potrzeby współczesności. Oczywiście jest to koncepcja wielowątkowa i obejmująca grupy zagadnień. Wobec zmian społecznych i cywilizacyjnych, zwrócenie uwagi na prawa człowieka w mieście wydaje się dziś oczywiste i potrzebne. Odpowiedzią na ich wzmacnianie jest ustandaryzowany system prawny, dostrzegający potrzeby mieszkańców, tworzący miejsce do rozwoju na wielu płaszczyznach i sferach. Z tego powodu zjawiska te stają się więc ciekawym spektrum badawczym.