Dwa kryzysy wewnętrzne w Syrii z lat 1949-1958 i 2011-2025. Z badań nad relacjami politycznymi Syrii z Jordanią - Wróblewski, Bartosz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W latach 1920-1921 w wyniku działań Wielkiej Brytanii i Francji podzielono arabskie tereny państwa osmańskiego. Wyodrębniono wtedy Syrię i Transjordanię. Oba państwa uzyskały niepodległość po II wojnie światowej. W latach 1949-1958 i od 2011 roku Republika Syrii znalazła się w ciężkim kryzysie politycznym. W 1954 roku groził jej rozpad, po 2011roku uległa dezintegracji politycznej i na wiele lat pogrążyła się w wojnie domowej. Poniższy artykuł przedstawi najważniejsze wydarzenia związane z tymi okresami oraz porówna skalę i skutki dwu tak różnych kryzysów syryjskich. Tekst wskaże na działania władz w Ammanie w obu tych przypadkach i na wpływ jaki wywierała destabilizacja Syrii na linię polityczną władz jordańskich.