Prawne i instytucjonalne aspekty polityki konsumenckiej w Polsce i na Ukrainie-analiza porównawcza - Biernacka, Magdalena (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Artykuł stanowi analizę polityki konsumenckiej w Polsce i na Ukrainie, koncentrując się na regulacjach prawnych oraz funkcjonowaniu instytucji odpowiedzialnych za ochronę praw konsumentów. Przedstawione zostały kluczowe przepisy i mechanizmy prawne kształtujące system ochrony konsumentów w obu krajach, podkreślając rolę państw w zapewnieniu równości, bezpieczeństwa i uczciwości na rynku. Analiza obejmuje także zestawienie podobieństw i różnic w podejściu obu państw do ochrony konsumentów, wskazując na znaczenie integracji europejskiej jako czynnika kształtującego kierunki rozwoju polityki konsumenckiej.