Granica państwa jako element walki z przestępczością w kontekście konfliktu rosyjsko – ukraińskiego - Kędzierski, Konrad (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Artykuł analizuje współczesne wyzwania bezpieczeństwa państwowego w kontekście ochrony granicy wschodniej Rzeczypospolitej Polskiej, stanowiącej zewnętrzną granicę Unii Europejskiej. Celem opracowania jest wykazanie, że skuteczność ochrony granicy w warunkach niestabilności geopolitycznej oraz nasilonych procesów migracyjnych zależy od integracji instrumentów prawnych, organizacyjnych i technologicznych w ramach jednolitego systemu przeciwdziałania przestępczości transgranicznej i zagrożeniom hybrydowym. Zastosowano metodę dogmatyczno-prawną, obejmującą analizę obowiązujących regulacji krajowych i unijnych dotyczących ochrony granic oraz dane statystyczne Straży Granicznej i Policji. Wnioski wskazują na wzrost dynamiki przestępczości popełnianej przez cudzoziemców, szczególnie w kontekście konfliktu rosyjsko-ukraińskiego oraz presji migracyjnej sterowanej przez reżim białoruski. W odpowiedzi Polska wdrożyła środki infrastrukturalne i technologiczne, m.in. barierę fizyczną, strefę buforową i system nadzoru elektronicznego w ramach programu „Tarcza Wschód”. Wartość dodaną opracowania stanowi ukazanie ewolucji ochrony granic jako elementu kompleksowej strategii bezpieczeństwa państwa, łączącej wymiar kryminalny, administracyjny i obronny przy zachowaniu zasad państwa prawa i poszanowania praw człowieka.