Rola komunikacji w kształtowaniu kompetencji krytycznego myślenia i dialogu społecznego - Mazur, Rafał (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Artykuł analizuje rozwój kompetencji komunikacyjnych i krytycznego myślenia u dzieci i młodzieży w kontekście edukacji wczesnoszkolnej i podstawowej. Celem pracy jest wskazanie skutecznych metod wspierania wyrażania własnego zdania, argumentowania i prowadzenia konstruktywnej dyskusji, które przygotowują uczniów do świadomego uczestnictwa w świecie cyfrowym, społecznym i dialogu obywatelskim. Analiza obejmuje zarówno wczesne interakcje rodzic–dziecko, znaczenie zabawy kierowanej, jak i metody dydaktyczne stosowane w szkole, w tym dyskusje sokratejskie i edukację filmową. Wnioski potwierdzają, że systematyczne angażowanie uczniów w rozmowy i polemiki rozwija umiejętności językowe, krytyczne myślenie i kompetencje społeczne, sprzyjając autonomii intelektualnej, etycznemu postępowaniu i świadomemu uczestnictwu w dialogu społecznym. Praca podkreśla wartość dialogu jako narzędzia edukacyjnego, które wzmacnia relacje, współpracę i otwartość na różnorodne perspektywy.