Pieniądze i waluta w kontekście rozwoju społecznego na terytorium Słowacji - Červená, Karolína; Vartašová, Anna (Polityka i Społeczeństwo, 2022)
Termin „pieniądz” oznacza obecnie różne modyfikacje formy pieniędzy, które historycznie przeszły własny proces rozwoju. Opierając się na zastosowaniu metod analitycznych, historycznych i porównawczych, celem artykułu jest identyfikacja istotnych aspektów rozwojowych instytucji pieniędzy (treść pojęcia, funkcje, role, formy, interakcje, pojęcia prawne) w kontekście ich pro futuro efektów w systemie gospodarczym, ze szczególnym uwzględnieniem Słowacji. Autorzy badali i analizowali informacje ze źródeł krajowych i zagranicznych, które koncentrowały się na historycznym rozwoju form pieniędzy i walut, zwłaszcza na Słowacji, i zwracają uwagę, że dzisiejsze pieniądze tracą swoje podstawowe historyczne cechy ekonomiczne, a także pytają, czy są to raczej inne wymiary pieniędzy (psychologiczne, polityczne, technologiczne i inne), które dziś dominują.