Czy szczęście przyjmuje kształt litery U? Polityka senioralna a dobrostan osób starszych - Górny, Maciej; Lorek, Artur (Polityka i Społeczeństwo, 2021)
Dotychczasowe badania "krzywej szczęścia" wykazały, że budowanie odporności psychicznej na ograniczenia typowe dla osób starszych, pozwala na odwrócenie negatywnego trendu w poziomie subiektywnego dobrostanu. Działania, w zakresie polityki społecznej, gospodarczej i zdrowotnej, realizowane przez jednostki samorządu terytorialnego i władze centralne mogą poprawić jakość starzenia się. Celem artykułu jest zbadanie uwarunkowań szczęścia seniorów, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału polityki senioralnej (w wymiarze krajowym, regionalnym, metropolitalnym i lokalnym) w jego wspieraniu, co pozwoli na opracowanie modelu "polityki senioralnej dobrostanu" oraz opracowanie katalogu rekomendacji.