Postulaty Sahry Wagenknecht w dyskursie programowym niemieckiej lewicy - Kruk, Aleksandra (Polityka i Społeczeństwo, 2022)
Artykuł dotyczy aktywności politycznej i publicystycznej liderki niemieckiej Partii Lewicy Sahry Wagenknecht ze szczególnym uwzględnieniem jej poglądów dotyczących oceny Niemieckiej Republiki Demokratycznej, systemu kapitalistycznego, polityki międzynarodowej oraz kwestii sprawiedliwości społecznej. Zwrócono uwagę na kamienie milowe kariery politycznej – walkę o głosy do Parlamentu Europejskiego i do Bundestagu. Szczególnymi cechami działań S. Wagenknecht była aktywność opozycyjna i polegająca na inicjowaniu dyskursu o kwestiach podnoszonych przez środowiska lewicowe, głównie związanych z walką o egalitaryzm i sprawiedliwość społeczną.