Przemiany systemu zarządzania kryzysowego w Polsce w obliczu wojny na Ukrainie w świetle uregulowań prawnych - Wilk-Jakubowski, Grzegorz; Harabin, Radosław (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Celem artykułu jest analiza przemian systemu zarządzania kryzysowego, które zostały wprowadzone w następstwie kryzysu uchodźczego stanowiącego konsekwencję wybuchu wojny rosyjsko-ukraińskiej w 2022 roku. Analizą objęte zostaną akty prawne modyfikujące wyżej wymieniony system. Zaprezentowane zostanie nowe rozwiązanie prawne, jakim są polecenia wydawane przez Prezesa Rady Ministrów, ministrów, a także wojewodów. Następnie przedstawione zostaną przykłady ich wykorzystania w celu zapewnienia sprawnej realizacji zadań z zakresu zarządzania kryzysowego. W artykule uwzględniony został stan prawny na dzień 25 lutego 2023 roku.