Republika Czeska wobec uchodźców z Ukrainy po 24 lutego 2022 roku - Koźbiał, Krzysztof (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Republika Czeska była jednym z tych państw europejskiej, do którego po agresji rosyjskiej na Ukrainę z 24 lutego 2022 r. przybywali uchodźcy z Ukrainy. Byli oni już wcześniej obecni w Czechach, lecz pod koniec lutego 2022 r. można mówić już o masowym napływie. Zarówno czeski rząd jak i czeskie społeczeństwo wykazały się solidarnością z narodem ukraińskim udzielając przybyszom szerokiej pomocy humanitarnej, dotyczącej m.in. środków pieniężnych czy związanej z zamieszkaniem. Napływający Ukraińcy okazali się również ważnym elementem czeskiego rynku pracy, zatrudnienie na nim (pod koniec października 2022 r.) znalazło ok. 100 tys. uchodźców. W wyniku konfliktu i napływu uchodźców do Czech na pozytywne zmieniło się nastawienie społeczeństwa czeskiego wobec Ukraińców. W pracy nad tekstem posłużono się metodami badawczymi typowymi dla nauk o polityce i administracji: metodą analizy instytucjonalno-prawnej, analizą danych zastanych jak i metodą analizy historycznej.