Populizm jako krytyka idei i praktyki współczesnej reprezentacji politycznej. Prolegomena - Polakowski, Marcin (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Tekst jest próbą przedstawienia populizmu przede wszystkim jako koncepcji reprezentacji politycznej. Punktem wyjścia jest próba zestawienia proponowanej interpretacji populizmu z innymi, klasyfikującymi to zjawisko jako m.in. ideologię lub formę dyskursu politycznego. Wskazane zostanie, że przedstawienie populizmu jako koncepcji reprezentacji politycznej pozwala ująć to zjawisko w sposób bardziej precyzyjny, a jednocześnie nieredukujący wewnętrznego spektrum różnorodności tego fenomenu społeczno-politycznego. Zaprezentowanie populizmu jako jednej z wizji reprezentacji politycznej posłuży jednak przede wszystkim do pełniejszego i bardziej zniuansowanego przestawienia krytycznego wymiaru populizmu, wymierzonego przede wszystkim we współczesne demokracje, a ściślej we współczesne rozumienie zasady demokratycznej reprezentacji.