Fundamentalizm agresji rosyjskiego świata wobec Ukrainy jako wyzwanie dla współczesnych standardów dziennikarstwa - Zaliznyak, Yuriy (Polityka i Społeczeństwo, 2020)
W artykule poddano analizie koncepcję „Rosyjskiego Świata” oraz standardy współczesnego dziennikarstwa w odniesieniu do konfliktu zbrojnego w Donbasie, stanowiącego starcie doktryny Moskwy i zachodniej cywilizacji. Przypadek strony internetowej Myrotvorets i opublikowanej tam listy dziennikarzy akredytowanych na terytoriach okupowanych został użyty jako dowód głębokiego zrozumienia skomplikowanej sytuacji, w której światowym i lokalnym mediom przychodzi informować o konfliktach. W artykule dokonano krytycznej analizy koncepcji „Rosyjskiego Świata”, ze wskazaniem na jego ekspansjonistyczną i fundamentalistyczną naturę. Przeprowadzono porównanie redakcyjnych poradników dla dziennikarzy oraz wyzwań wojny hybrydowej. Lista zaleceń dla dziennikarzy oraz odbiorców ich publikacji stanowi podsumowanie artykułu.