Policyjne Archiwum X - Cyptor, Aleksandra (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Artykuł przedstawia wygląd instytucji przedawnienia karalności w polskim systemie prawnym, genezę powstania pierwszego zespołu , Archiwum X”, jego zaplecze osobowe oraz techniczne. , Archiwum X” jest jedną z wielu komórek organizacyjnych polskiej Policji. Celem istnienia grupy jest rozwiązywanie spraw najcięższych zbrodni, które popełniono wiele lat temu. Policjanci z , Archiwum X” to ludzie posiadający nieocenione umiejętności i ogromne doświadczenie. Udaje im się osiągnąć sukces nawet jeśli od chwili popełnienia przestępstwa do momentu wykrycia sprawcy upłynęło sporo czasu. Nowoczesne metody ich pracy wpływają na wskaźnik wykrywalności przestępstw, który osiąga coraz to wyższy poziom z każdą rozwiązaną sprawą. , Archiwum X” współpracuje między innymi z technikami kryminalistyki, laboratoriami kryminalistycznymi i innymi podmiotami bezpieczeństwa.