Perspektywa zabezpieczenia emerytalnego osób aktywnych zawodowo - Pogonowski, Igor (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Ukończenie przewidywanego przepisami wieku daje prawo do uzyskaniaświadczenia emerytalnego. Dla większości emerytów świadczenie to jest podstawowym źródłem utrzymania. Artykuł przedstawia perspektywę odnoszącą się do wysokości przyszłych świadczeń osób aktualnie aktywnych zawodowo. Wskazuje także powody, dla których wiara w powszechny system zabezpieczenia emerytalnego jest ograniczona. Prezentuje niektóre rekomendacje działań mogących wpłynąć w przyszłości na wzrost poziomu bezpieczeństwa socjalnego społeczeństwa.