Pozaprawne uwarunkowania partycypacji społecznej na poziomie lokalnym w Polsce. Przegląd literatury - Klimowicz, Monika; Michalewska-Pawlak, Małgorzata (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Celem artykułu jest identyfikacja stanu wiedzy naukowej w zakresie pozaprawnych uwarunkowań partycypacji społecznej na poziomie lokalnym w Polsce oraz sformułowanie rekomendacji do prowadzenia dalszych dociekań naukowych we wskazanym obszarze badawczym. W pracy dokonano systematycznego przeglądu literatury, w oparciu o zasoby wiedzy naukowej, dostępne w wybranych bazach naukowych. Na podstawie kwerendy literatury oraz krytycznej analizy treści publikacji zidentyfikowano stan wiedzy, w tym także jej luki oraz wskazano rekomendacje dotyczące kierunków przyszłych badań nad pozaprawnymi uwarunkowaniami partycypacji społecznej na poziomie lokalnym w Polsce. Wyniki systematycznego przeglądu literatury pozwoliły na sformułowanie wniosków, że stan aktualnej wiedzy wskazuje na cechy społeczno-kulturowe poszczególnych wspólnot lokalnych oraz działania władz lokalnych jako główne, pozaprawne determinanty aktywności społecznej.